ПРОНИЗАТИ

ду́мка майну́ла (сяйну́ла, бли́снула, пробі́гла і т. ін.) (в голові́) у кого, чиїй. Хто-небудь раптово подумав про щось, додумався до чогось. Майнула думка повернути просто степом до Карасу (Іван Ле); — Ой! Ще стеля завалиться та й мене вб’є! — блиснула в мене думка (І. Нечуй-Левицький); І раптом пекельна думка пробігла в голові Марусяка (Г. Хоткевич). ду́мка бли́скавкою мигну́ла в голові́. Думка про волів, про своє добро, ба й про життя власне блискавкою мигнула в голові кожного (М. Коцюбинський). ду́мка прониза́ла го́лови чиї (про всіх або багатьох). Зрозуміли. До них ішов офіцер .. Всі голови пронизала та сама думка (П. Загребельний). прони́зувати (прошива́ти) / прониза́ти (проши́ти) очи́ма (по́глядом) кого. Суворо, пильно оглядати кого-небудь. — Драстуйте… Спокійно й поважно відповідає Корній, пронизуючи його своїми маленькими очима (В. Винниченко); — Чи не кур’єр — спитала вона (Марфа Галактіонівна), пронизуючи поглядом дальню фігуру, що самотньо сиділа на останньому ряду (М. Хвильовий); Довбуш мовчки прошивав його (Блоху) очима, поки той не опустив своїх (В. Гжицький); Пронизала (Галина) сірими сердитими очима хлопця і пішла не оглядаючись (М. Чабанівський).

Смотреть больше слов в «Фразеологічному словнику української мови»

ПРОНИЗУВАТИ →← ПРОНЕСТИ

Смотреть что такое ПРОНИЗАТИ в других словарях:

ПРОНИЗАТИ

ВДИВЛЯ́ТИСЯ (УДИВЛЯ́ТИСЯ) (на) кого-що (дуже пильно, уважно дивитися кудись, на кого-, що-небудь), ВГЛЯДА́ТИСЯ (УГЛЯДА́ТИСЯ), ПРИДИВЛЯ́ТИСЯ до кого-чог... смотреть

ПРОНИЗАТИ

прониза́ти[прониезатие]-иежу, -нижеиш; нак. -иежи, -иеж'іт'

ПРОНИЗАТИ

недок. пронизувати, док. пронизатиto pierce, to transfix; to run through; (чимсь гострим) to spit; (списом) to spear

ПРОНИЗАТИ

ПРОНИЗА́ТИ див. прони́зувати.

ПРОНИЗАТИ

Пронизати См. Пронизувати. Словарь української мови: в 4-х тт. / За ред. Б. Грінченка. — К., 1907—1909.— Т. 3. — С. 474.

ПРОНИЗАТИ

див. пронизувати.

ПРОНИЗАТИ

【完】 见 пронизувати

ПРОНИЗАТИ

{прониеза́тие} -иежу́, -ни́жеиш; нак. -иежи́, -иежі́т.

ПРОНИЗАТИ

прониза́ти дієслово доконаного виду

ПРОНИЗАТИ

астр.; физ.; техн. пронизывать

ПРОНИЗАТИ

див. пронизувати.

ПРОНИЗАТИ

сов. от пронизувати

T: 40