ОТОЙ

як (мов, ні́би і т. ін.) Ма́рко́ (Хома́, ото́й і т. ін.) на во́вні, зі сл. зароби́ти, підроби́ти і т. ін., жарт. Абсолютно нічого (не заробити). Коли потяг разів зо два цигарку, сплюнув і сказав невідомо до кого: — Заробив, як Марко на вовні… (Д. Косарик). як (мов, ні́би і т. ін.) Марти́н (дурни́й, ото́й і т. ін.) до ми́ла, зі сл. допа́стися, припа́сти і т. ін., зневажл. Без почуття міри; жадібно. До смачного борщу допався, як Мартин до мила (С. Чорнобривець); Припав пастух до приватної власності, як дурний до мила (В. Бабляк).

Смотреть больше слов в «Фразеологічному словнику української мови»

ОТТАКИЙ →← ОТОЖ

Смотреть что такое ОТОЙ в других словарях:

ОТОЙ

ОТО́Й, ота́, оте́; займ. вказ., розм.Те саме, що той; ось той; от той.Бодай кати їх постинали, Отих царів, катів людських (Т. Шевченко);Дядьку мій! Вес... смотреть

ОТОЙ

ота, оте; займ. вказ., розм. Підсил. до той; ось той; от той. || Уживається при згадуванні кого-, чого-небудь раніше названого, уже відомого.

ОТОЙ

ТОЙ займ., ОТО́Й підсил. розм., ОТТО́Й заст., ТАМТО́Й діал. (Співець іудейський:) Хто сіє вітер, той збирає бурю (Леся Українка); Два місяці тут фронт ... смотреть

ОТОЙ

ота, оте; займ. вказ. , розм. Підсил. до той; ось той; от той.|| Уживається при згадуванні кого-, чого-небудь раніше названого, уже відомого.

ОТОЙ

Ото́й, ота́, оте́ (відм. як той); от той, от та, от те (з різн. знач.)

ОТОЙ

(ота, оте) мест.; усилит. тот; вот тот; разг. вон тот (с указат. жестом); этот (для указания на уже известный предмет)

ОТОЙ

займ.-прикм.тот

ОТОЙ

Даглядчыкпачатковец

ОТОЙ

That (one)

ОТОЙ

даглядчыкпачатковец

ОТОЙ

ото́й займенник розм.

ОТОЙ

даглядчык пачатковец

T: 159