ПРОСКОЧИТИ

(і) ми́ша не пролі́зе (не проско́чить, не пробіжи́ть і т. ін.), перев де. Ніхто не пройде; надійно (оберігається щось). — Одначе за Арабатську Стрілку ми теж спокійні..— Там і миша не пролізе,— прохрипів полковник Уолш (О. Гончар); — В мене тут миша не проскочить,— ображено відповів капітан. — А втім, можете обстежити (О. Гончар); Коли він стоїть на варті, миша не пробіжить… (І. Цюпа). ми́ші не пролі́зти. Замкнули браму, .. подвоїли вартових і ще кінних послали в роз’їзди… Ну. одно слово, — миші не пролізти (М. Старицький). соба́ці не проско́чити. Такі перепони, що ніко́му не пройти, не пробратися куди-небудь. Цілі села оточували москалями, собаці не можна проскочить, а Хома Прядка переодягнеться собі за пана, розляжеться в кареті й гайда.. Пропустять (В. Винниченко).

Смотреть больше слов в «Фразеологічному словнику української мови»

ПРОСНУТИСЯ →← ПРОСИХАТИ

Смотреть что такое ПРОСКОЧИТИ в других словарях:

ПРОСКОЧИТИ

недок. проскакувати, док. проскочити1) (повз) to rush by; (швидко пробігати) to tear by (past, through)2) (про помилку та ін.) to slip in, to creep inп... смотреть

ПРОСКОЧИТИ

дієсл. док. виду (що зробити?)Дієприслівникова форма: проскочившипроскочитьДеепричастная форма: проскочив, проскоча

ПРОСКОЧИТИ

проско́чити[проскочиетие]-чу, -чиеш; нак. -оч, -очтеи

ПРОСКОЧИТИ

ПРОСКО́ЧИТИ див. проска́кувати².

ПРОСКОЧИТИ

Проскочити См. Проскакувати. Словарь української мови: в 4-х тт. / За ред. Б. Грінченка. — К., 1907—1909.— Т. 3. — С. 479.

ПРОСКОЧИТИ

див. проскакувати II.

ПРОСКОЧИТИ

{проско́чиетие} -чу, -чиеш; нак. -о́ч, -о́чтеи.

ПРОСКОЧИТИ

проскочити:◊ проскочити на халя́ву → "халява"

ПРОСКОЧИТИ

проско́чити дієслово доконаного виду

ПРОСКОЧИТИ

див. проскакувати II.

T: 433